Sunt mai bun decât alţii...

... mai presus, deosebit, special.
Toţi am gândit sau simţit (involuntar poate) asta, măcar o dată-n viaţă.
Poate am luat un 10 la o teză/10 la bac, poate am câştigat la un concurs (la care am participat cu o lucrare, nu tragere la sorţi: ăsta-i noroc), ori ne-au ales pe noi pentru un loc de muncă, în detrimentul multora. Exemplele pot continua la infinit. Însă eu mă refer la un altfel de raționament. Iraţional, arogant, inconsistent/incoerent.

Menţionez că exemplele sunt inspirate la ce văd/observ în jur. 
Orice asemănare cu persoane reale (sau fapte reale) este PUR întâmplătoare.
Scriu mai mult despre genul masculin, pentru că-s muiere feministă. Dar exemplele pot fi despre ambele sexe. Nu mi-o lua în nume de rău. :)

Ex.
O femeie frumoasă publică pe o platformă socială (oricare) o fotografie cu ea îmbrăcată "normal". Fotografia nu este photoshop-ată şi are în listă 100 de "prieteni".- Adună 50 de like-uri.
Alta, urâtă cu draci, publică o foto aproape dezbrăcată, sau dezbrăcată, retuşată, că are fundul pătrat şi sânii căzuţi. Are 3000 de "prieteni" în listă. - Adună 500 de like-uri.
Precizez că aceste două femeie se cunosc, poate sunt prietene în viaţa reală sau virtual.
Oare femeia care a adunat 500 de like-uri, nu se simte superioară celeilalte? Sunt sigură că da. Cunosc multe cazuri.
Dar este îndreptățită? Las la latitudinea ta să decizi dacă da, sau nu.

Alt ex.
Un tip (să zicem trecut de 30 de ani) are prieteni/rude/vecini care sunt căsătoriţi şi au şi copii. El nu este şi nici nu are de gând. Locuieşte singur, însă unicul lucru pe care-l face fără ajutor, este să meargă la baie. (Uitam, e capabil să deschidă şi Tv-ul, pc-ul. Însă cam atât. De restul se ocupă părinţii.)
Toţi ceilalţi sunt nişte proşti în ochii lui şi-i critică constant, găsindu-le mii de lipsuri/greşeli. (niciodată în faţă, subliniez). În faţă el e tot miere şi lapte.
Se laudă (la cine vrea să impresioneze) că este mai deştept, mai independent, mai valoros ca ceilalţi, mai presus de colegi, prieteni, vecini şi tot ce mişcă.
Afirmă, cu infinită aroganţă, că nu este absolut deloc ca ceilalţi.
  • Vine de la servici, se aşează la calculator, ia microfonul, sună prietenii şi-ncepe să se bată cu mitralierele/să ucidă orice mişcă. - Pe aceşti prieteni el îi disprețuiește (pe la spate, evident. Că nu are destul curaj să le zică-n faţă). Dar poate nu se ucide, ci intră pe second life (sau altfel de jocuri care distrug familii), sau pe site-uri de socializare pierzând ore şi zile, ani din viaţă. - Însă el nu publică nimic pe platforme, (spionează doar), deci e mai presus de cei care o fac.
  • Dacă nu este în faţa calculatorului, se uită la filme cu super-eroi. La video-uri cu funduri goale, la zeci de seriale cu idioţi. - Dar el nu se uită la telenovele, deci este mai bun ca ceilalţi. 
  • Îşi cumpără orice piesă de tehnologie de ultimă generaţie. Nu contează că nu va folosi niciodată tableta (de ex.), că scrisul e mic şi el nu vede bine. Da-i critică pe toţi ceilalţi care fac asta. Judecându-i că cheltuie banii aiurea. Ca şi cum ar fi treaba lui ce fac ceilalţi cu banii LOR!
  • Instalează ultimul sistem de operare apărut pe pc-uri, tablete, chiar dacă multe dintre programe sunt incompatibile şi nu merge dolby sorround (de ex.), camera, microfonul. Plus că el nu lucrează pe calculator, se joacă doar şi se uită la filme. Dar când altcineva îi spune că a făcut exact ca el, imediat sare: "ce naiba-ţi trebuie ţie Windows 8? Doar nu faci decât să te uiţi la filme, nu lucrezi."
  • Critică colegii/colegele că se schimbă-n fiecare zi, făcând parada modei şi se parfumează excesiv. - Însă el face EXACT la fel, făcând să urle până şi câinii după el.
  • Nu este niciodată punctual, amână la nesfârșit orice ar avea de făcut. Deseori uită că are o întâlnire, că i-a promis cuiva că-l ajută la ceva. Dar când altcineva o face, se scandalizează la maxim
  • "Uite boul ăla cum s-a îngrăşat de când s-a însurat. Mergea la sală regulat înainte de asta. Acum are burtă. Eu nu aş face niciodată aşa ceva. E un papă lapte." Zice el care nu avea pe nimeni, şi deodată găseşte o bleagă care să stea cu el şi, pac, uită de ce s-a lăudat. Uită de sport, sală, regim. Burta-i creşte văzând cu ochii, însă el nu e ca ceilalţi 
  • Conduce prost, face manevre prea largi (nu vede bine, apreciază greşit distanţele), e încordat ca un începător, stresat. Nu-ţi dă voie să vorbeşti când conduce însă are muzica la maxim. Şi-n fiecare clipă nu face decât să insulte pe toţi ceilalţi şoferi. - Toţi conduc aiurea, toţi sunt iresponsabili/tâmpiţi  în afară de el (deoarece nu a făcut niciodată un accident)!
  • Are casa mereu dezordonată. Lucruri aruncate oriunde. Nimic nu-şi găseşte, pentru că nu el care face curăţenie. Dar ştie ce e ordinea, o predică şi o impune celor care lucrează cu el. etc. etc.
Dar toate astea nu ar fi NIMIC, dacă nu ar critica (cu multă emfază), judeca şi acuza de cocalarism/grandomanie/ignoranţă, lenevie, iresponsabilitate, lipsă de seriozitate/interes  pe toată lumea care face exact ca el.
Dacă nu s-ar scandaliza monstruos, ca şi cum ar fi Isus şi ar plăti el pentru păcatele lumii.
Pentru el, toţi ceilalţi sunt nişte rataţi. Însă el nu este. El care nu este în stare să-şi poarte de grijă. El care ştie că este alergic, dar nu are habar la ce: lista e la părinţi.
El este mai deştept pentru că ştie cine a inventat Kalaşnikovul, însă habar nu are ce înseamnă Herpes.

La cine se raportează un astfel de individ, ca apoi să se creadă că-i mai bun? Cred că are o lume imaginară în cap, unde toţi i se închină (ca în jocuri, sau filme science-fiction). Altfel nu-mi explic.
Pe ce criterii se bazează când afirmă că este "mai bun"?
După mine este totally DELUSIONAL, cum ar zice Simon Cowell.

Şi cât de mulţi care au multe dintre aceste calităţi, şi cât de mult trag societatea-n jos. (Sper doar că nu există un om care să aibă toate caracteristicile de mai sus. Jesus!!!)

Aceşti indivizi Nu au ochi decât pentru defectele altora, niciodată pentru ale lor. 

Post a Comment

4 Comments

  1. Am intalniti si eu fiinte dintr-astea, insa nu am stat mult la discutie. Vreau sa zic: daca unul/una crede ca este cineva, cine sunt eu sa-i spun altceva? Ce, eu am timp de pierdut? Nu vor intelege niciodata, pentru ca nu prea au creier. Nu este vina anturajului, este doar vina lor. Prea multa aroganta. Imi place mult cum scrii. Dezbati teme de mare interes. Ai studiat psihologia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aşa e, pierdere de vreme. Merci. Am studiat, studiez, autodidact. Prea generoasă. :)

      Delete
  2. cunosc atat de bine,acest gen de persoane,stiu exact la ce te referi,........cand gasesc persoana cu care sa critice nu se mai opresc,i-au satul,orasul,de la un capat la altul,,,sa-l critice....se hranesc din asta,ei traiesc pentru asta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da. Nu se văd deloc pe ei, doar pe alţii. Nu suport astfel de oameni. Stau departe, îmi fac rău şi nu mai este loc... :D

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>