Candida

Mi s-a reproșat că am promis că voi scrie și  probleme feminine medicale, și-am decis să-ncerc să o fac.
PREMIZĂ: nu sunt medic= nu dau sfaturi ci sugestii personale; vorbesc despre ceea ce știu, despre ceea ce am învățat de-a lungul anilor (din experiența mea și a prietenelor mele). Pentru definițiile din dicționar sunt site-uri specializate.

Candida este o ciupercă care trăiește în flora vaginală, intestin, gură și face parte din flora NORMALĂ al oricărei femei. Numai când se dezvoltă prea mult, crează probleme. 
Contrar tuturor credințelor, candida nu este o boală venerică deși se transmite sexual. Bărbații să nu acuze partenerele de trădare!!!
Se spune că orice femeie a avut un episod de acest gen, cel puțin O DATĂ-n viață.
Cauzele pot fi multe, depinde de la femeie la femeie
  1. antibioticele (distrug flora intestinală)
  2. igiena precară, mai ales când purtăm aceeași lenjerie intimă pentru mai multe ore (chiar 18 ore)
  3. lenjeria intimă neadecvată. Din supraelastic, colorată
  4. alergie la diferiți detergenți
  5. sistem imunitar scăzut/operații/cancer etc. 
  6. + stress
Manifestări + sau -  Unele persoane sunt asimptomatice (în special bărbații), dar transmit boala.
  1. mâncărime la nivel vaginal
  2. roșeața, inflamare a vulvei
  3. pierderi/scurgeri intense de culoare albicioasă (de aici și numele)
  4. dureri de cap
  5. oboseală cronică
Orice persoană care a avut/are astfel de probleme a observat cât de dificilă este vindecarea și câte probleme dă, mai ales în relațiile de cuplu. Multe femei luptă ani de zile (unele chiar toată viața) împotriva acestei nemiloase ciuperci. Frustrarea și disperarea sunt de nedescris.

Unii medici recomandă ce voi scrie mai jos, alții nu. 
Dacă ești una dintre acele femei care s-au resemnat, sau care și-au pierdut orice speranță, TE ASIGUR că există remedii care dau roade. Unele chimice, altele bio/eco/omeopatice, dar nimic nu este posibil dacă nu faci sacrificii destul de importante.
  1. În primul rând, trebuie să eviți contactul sexual, chiar dacă foloseşti prezervativ. De ce?! medicii spun că se pot avea relații în acest mod. Da, se pot avea! Vei feri bărbatul, dar tu ai vulva inflamată și prin frecare vei simți un mare disconfort și durere. Evită până te vei vindeca. Știu că e greu, dar vorbește cu el, va trebui să-nțeleagă! Aici nu te pot ajuta pentru că eu am fost absolut singură vreme de mulți ani.
  2. Îmbracă doar lenjerie intimă din BUMBAC ALB. Spal-o la temperaturi ridicate/maxime. Elimină clorul și balsamul de rufe.
  3. Evită absorbantele zilnice; mai bine schimbă lenjeria din bumbac alb, de mai multe ori pe zi, dacă este posibil. Nu mă refer la perioada menstruală. Atunci n-ai încotro. sau, există absorbante din bumbac 
  4. Nu purta pantaloni strâmți. Mai ales blugi.
  5. Fă spălături interne cu apă caldă și oțet (2 linguri de oțet din vin sau mere, dar nu cu miere, la 500 ml apă), sau cu apă călduță și bicarbonat (dizolvă 1 lingură bicarbonat la 500 ml apă). Elimină detergentul intim/săpunurile (doar dacă sunt bio). Pentru spălături externe folosește (și ceea ce am scris mai sus este bun) infuzia/ceaiul de salvie, mentă, mușețel.
  6. Include iaurtul NATURAL/alb în dieta zilnică. Mai ales dacă iei antibiotice. Există în farmacii pastile care conțin fermenți lactici. Acestea ar trebui să protejeze flora intestinală, dar NU O fac la fel de bine ca iaurtul natural
  7. Dacă-ți este posibil, începe să folosești usturoiul în alimentație zilnică. Candida urăște mirosul de usturoi. Este de ajuns un mic cățel crud, frecat pe pâine sau inclus în orice prepari, adăugat la sfârșit (direct în farfurie)
  8. Evită produsele de panificație/patiserie care conțin o groază de aditivi (deseori nici nu sunt scrise pe ambalaj)
  9. Evită/elimină orice fel de integratori/suplimente alimentare. În pastile sau praf.  Deci, dacă nu scapi de candida și iei suplimente (calciu, vitamine varie, etc.etc.etc) trebuie să te gândești ca aceștia ar putea fi cauza. Evită-le un timp, să vezi măcar dacă e așa sau nu. Mănâncă, mai degrabă, fructe/legume proaspete pentru a lua din natura ceea cea are nevoie organismul tău.
  10. Folosește creme antifungice, soluții pentru spălare internă și ovule intra-vaginale.
  11. Bea ceaiuri de salvie, cimbrișor, gălbenele, sunătoare. Evită alcoolul, mai ales lichiorurile.
Nu uita că dacă ai partener, va trebui să-l tratezi și pe el. Spălături cu apă și oțet/bicarbonat și creme antifungice. Plus lipsa totală de raporturi sexuale. Numai pentru o vreme. Bănuiesc că va fi extrem de greu, mai ales dacă ești măritată și ai „datorii”. 

Imaginea cărții este luată de pe eMAG.

Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook sau orice altă iniţiativă este apreciată. Mulţumesc.


Post a Comment

2 Comments

  1. Replies
    1. Absolut. Deseori nu ştim ce ni se întâmplă şi de ce. De cele mai multe ori nu avem nicio vină şi ne simţim frustrate.

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>