Ora pământului - 29 martie 2014

M-am născut acum 38 de ani, când comunismul era la putere.
Electricitatea era cu "şiubote roşii", cum se zice pe la noi, la fel ca multe alte lucruri. Câteva ore pe zi aveam dreptul la ea. Şi ce fericire să-ţi vezi casa luminată. Aprindeam becurile aiurea de dragul ei, dar tata, om responsabil, venea şi ni le stingea.
Noi credeam că o făcea din răutate, însă el respecta natura. I s-a cerut, ca cetăţean al pământului (al României de fapt), să facă economie. Nu neapărat de dragul planetei, dar ce contează de ce?
Important era efectul.
Şi eu am luat de la el acest obicei, nu las niciodată lumina aprinsă aiurea. Şi nici calculatorul, radio nu am şi nici televizor.
O spun mereu, şi de câte ori văd pe cineva căruia nu îi pasă, instinctiv îmi vine să-i atrag atenţia.
--- Eşti zgârcită, de aia nu o laşi aprinsă. Ce dacă? Crezi că natura se supăr pe mine?
Exact din acest motiv nu las nici apa să curgă în neştire când mă spăl pe dinţi... şi multe alte lucruri care sunt atât de uşor de realizat, numai să vrem.
Reciclarea, plantarea copacilor, mersul pe bicicletă, şi multe multe altele.

Nu ai auzit niciodată de "ora pământului", sunt sigură.
Sincer, nici eu. Dar m-am bucurat când am auzit că a prins amploare în ultimii ani. Prima dată a fost sărbătorită în Sydney (2007), şi acum manifestaţiile de mediu se ţin lanţ în toată lumea. Şi România a aderat la această iniţitivă. În multe oraşe se vor ţine demonstraţii în favoarea naturii.
Sunt mândră să aflu că şi-n oraşul meu se vor stinge luminile în semn de solidaritate şi respect faţă de pământul care ne susţine.

"Roman - întreruperea iluminatului ornamental la obiective ce aparțin de Primăria Roman și pe principalele bulevarde, Marşul luminii care se va desfăşura pe E85 – bulevardul Roman Muşat, tronsonul cuprins între b-dul Republicii şi Piaţa Roman Vodă, pe de o parte şi zona Hotel Roman şi Piaţa Roman Vodă, pe de altă parte. Acest marş va fi realizat de către voluntari din cadrul instituţiilor de învăţământ şi romaşcani de toate vârstele (toți voluntarii contribuie cu candele roşii, iar coordonatorii elevilor vor beneficia de făclii). Marşul se va finaliza în piaţa centrală prin scrierea unor mesaje ECO cu ajutorul candelelor aprinse și creionarea simbolului 60+ din candele. Evenimentul va fi acompaniat de muzică ambientală, iar la final se vor lansa lampioane."

Lista completă a evenimentelor o găseşti aici (sursa). 
Haideţi să ne unim cu toţii şi să dăm importanţă pământului. Fără el nu am exista. Şi nu numai o zi!
Este atât de uşor să avem sens civic, dar trebuie să devenim conştienţi că împreună se poate.
Când este vorba de respectul faţă de pământ, eu spun: NU TRĂI CLIPA, gândeşte-te la mâine. La viitorul copiilor tăi, a nepoţilor, strănepoţilor, şi străstrăstrănepoţilor. Ai grijă de natură! 

Post a Comment

4 Comments

  1. pacat eu habar n-aveam parca traiesc pe alta planeta:d

    ReplyDelete
  2. imi pare rau ca nu am aderat si eu la acest mars,zilele acestea a fost fara calculator,chiar daca nu stiam de acest eveniment am contribuit si eu cu ceva.....dar cand o sa fie din nou sigur o sa aderez,fara ezitare

    ReplyDelete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>