Iresponsabilitate şi raţiune

Spune-mi cum conduci, ca să-ţi spun cine eşti. 
Nu, nu cred că a zis-o nimeni, o zic eu.
Sunt şi eu şoferiţă. E drept că nu conduc demult (mi-am vândut maşina). Şi la volan eram argint viu.
Adică, ocăram la greu pe cei care-mi făceau neajunsuri stradale.
Odată, unul mi-a tăiat calea pe-o stradă dreaptă. Mergeam la Sibiu. Eram patru-n maşină.
Un camion, (nu foarte lung, dar înalt, tip milităresc) cu volan pe dreapta (lucru ce am văzut numai după), a tras pe dreapta (din senin), fără să pună săgeata. Am crezut că vrea să parcheze. N-am zis nimic, deşi am observat bine că nu a semnalizat. Eram mult în spate (vreo 30 de m circa). Accelerez, că na, mergeam drept, şi când l-am ajuns hop că-mi taie calea, făcând la stânga. Tot fără semnalizare.
Mi-am văzut moartea cu ochii. Am frânat până la maxim (ştiu că nu se face), claxonând în acelaşi timp. Speram să-l fac să se grăbească. Oricum nu aveam cum să-l evit. Prea mică distanţa. M-am uitat în oglinda retrovizoare. Strada pustie. Am respirat uşurată: bine măcar că nu se izbesc şi alţii în noi. 
Ca în vis am auzit oamenii ţipând şi m-a durut inima pentru ei.
"Uite cum nenorocesc 4 familii."
Dar maşina s-a oprit la 2 cm de roată (avea ABS, din fericire). Am rămas nemişcată câteva fracţiuni de secundă, privind în gol.
Şoferul de camion, când a auzit claxonul, s-a oprit pentru că habar nu avea de unde vine. PUR şi simplu nu m-a văzut. Avea geamul lăsat şi atunci s-a uitat în jos. Ridic ochii şi urlu-n neştire.
Şi el ce face?

Îmi arată pumnul.
Cobor geamul şi-l fac iresponsabil.
--- V-aţi asigurat înainte să faceţi manevra? Aţi semnalizat? Sunteţi pe o stradă publică, pentru Dumnezeu!
--- Da, am făcut-o. Nu te-am văzut. Ce gură ai! Tu eşti vinovată!
Am dat să cobor, şi jur că dacă aş fi avut o bâtă, m-aş fi dus la el. Nu pentru mine, pentru oamenii din maşină. Şi nu pentru că era să crăpăm toţi, întortocheați  în caroserie ca nişte sardine, dar pentru că era un nesimţit, mincinos şi total iresponsabil.
Însă m-am uitat în spate şi am văzut maşini venând.
Scârbită, i-am făcut semn să elibereze strada, să nu pună-n pericol alte vieţi.
Mi-a arătat din nou pumnul, insultându-mă grozav.
Am tăcut. Nu mai aveam putere. Nu era prima dată când dădeam peste asasini imbecili de genul. Şi nu numai asasini de oameni/animale/tot ce mişcă, dar asasini de raţiune şi adevăr.
Mi-am cerut scuze de la oamenii din maşina mea. Şi-am plecat văzându-mi de strada mea. De atunci n-am mai luat pe nimeni în maşină. În afară de familia mea.

Sunt o personă extrem de responsabilă, atentă. Respect cu sfințenie reguli şi legi. Încerc să nu nedreptățesc pe nimeni, să văd adevărul aşa cum este, nu cum îmi convine mie.
Am învăţat de mică ce-i respectul... faţă de oameni, sentimente, lucruri, natură, tot ce mişcă. 

Şi la volan mă enervam îngrozitor când cineva încălca regulile punând în pericol viaţa altora.
Şi nu e că nu am greşit niciodată... pfffffffffffff, ba chiar am distrus o maşină (două de fapt, a mea şi a celuilalt). Abia ce luasem permisul. Am avut coşmaruri ani de zile. Noroc că numai lucrurile au avut de suferit. Şi încrederea mea.
Dar am stat şi analizat posibilele consecinţe de mii de ori. Ca să-nvăţ, să-mi intre bine-n cap, că lipsa de atenţie poate ucide instant.

Mulţi susţin şi te-nvaţă ca atunci când ai greşit (la volan sau oriunde), să nu te gândești.
--- A trecut, n-a murit nimeni. Nu te mai frământa. 
Pierzând din vedere poza-ntreagă: făcând aşa, nu conștientizezi gravitatea acțiunilor şi este foarte probabil să faci din nou aceeași greșeală ce poate-ţi fi fatală.
Personal, recomand oricui care greşeşte şi vrea să fie responsabil, să-şi dea timp de gândire. Să se frământe până înţelege exact ce putea să se-ntâmple.
Să accepte că toţi putem greşi, dar dacă ne străduim să fim oameni, putem evita catastrofe.

Post a Comment

2 Comments

  1. de acord cu tine,sant multe persoane iresponsabile la volan....cred ca nu numai la volan si in tot ceea ce fac......se comporta ca si cum strada le apartine.....acestia sant cea mai urata categorie

    ReplyDelete
    Replies
    1. La volan ca şi în viaţă, deseori, dar nu întotdeauna. De-aş fi poliţai... cred că aş lua bătaie la colţuri de stradă, câte carnete aş suspenda. PFFFFFFFFFF

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>