Alzeihmer, aluminiu și puturoșenie cerebrală

Cineva mi-a zis să nu mai folosesc ceaunele din tuci (fontă), adică alea din piață... cumpărate de la niște meșteri un pic tuciurii... Asta pentru că stau mult în fața focului la forjat ceaune și furculițe. :D
Am rămas puțin perplexă că mie chiar îmi plac aceste vase.
Nu că-mi plac ca aspect (se curăță extrem de greu fiind poroase), dar modul în care să gătește în ele.
Hmmm... sarmalele, laptele, mămăliga, pop cornul... etc. 
--- „De ce să nu mai folosesc? Ce au?!
--- „Faci Alzeihmer de la ele.
M-am uitat câș la el și m-a pufnit râsul. Totuși, mai mai că mi-a fugit gândul la câteva episoade în care nu mi-am amintit unde am ascuns banii... .
--- „Cum adică fac Alzeihmer?! De unde naiba ați mai scos-o și pe asta?!”
--- „Da, așa s-a descoperit de recent.”
--- „Du-te mă, chiar așa?! Bunica a murit la 89 de ani și era mai sănătoasă la minte ca mine. Toată viața ei a mâncat lapte cu mămăligă fiert în ceaunul din fontă.”
Mă, eu nu-s savant (deși sunt un geniu neînțeles :D. Da știu, n-au legătură. Ehehe. Oalele de tuci îs vinovate!), dar de ce naiba descoperitorii ăștia nu zic CLAR și CONCIS că, LENEA creierului este UNA dintre principalele cauze (cunoscută și demonstrată științific) al aceste teribile boli?! 
  • Nu mai învățăm nimic, nici măcar în școală. 
  • Avem net, care-i plin de informații despre ORICE, iar noi ne limităm să jucăm JOCURI cu războaie/mitraliere și ucideri în masă, sau să stăm cuplați pe second life. Ne complacem într-o existență caracterizată de ignoranță cu bună știință.
  • Nu avem timp să citim, nu avem timp să învățăm, nu avem timp să asimilăm informații. 
  • Dar avem timp de jocuri, avem timp de baruri, de discoteci și varie. Și apoi ne plictisim... CUM naiba te poți plictisi când ai putea să faci atât de multe??!
Eu nu mă plictisesc NICIODATĂ. Nu AM TIMP să mă plictisesc! :D

Bineînţeles şi predispoziția, ghinionul, sau cine ştie ce altceva care nu s-a descoperit încă. 

Și mă uit la mama... Are 78 de ani, mă uit uimită cum își mișcă buzele uitându-se la telenovele... Și oricât aș detesta aceste emisiuni (care bagă-n cap numai prostii oamenilor de sex feminin; mai ales, hai să fim cinstiți), trebuie să recunosc că viteza cu care citește mama îi ține creierul ocupat foarte bine. Și e mai sănătoasă la minte decât multe alte persoane care n-au mâncat din ceaune de fontă/aluminiu.

Puturoșenia mintală/lenea cerebrală, aroganța că știi destule, alcoolul în exces/drogurile... acestea las cale liberă aceste cumplite boli.


Așadar, tu,... poți evita aluminiul, dacă ți-e frică, dar NU FUGI de învățătură!
Nu lăsa creierul să hiberneze! Propune-ți să înveți măcar un cuvânt nou pe zi... (dintr-o limbă străină, de ex, dacă le știi pe toate din română. Eu nu le știu. Mi-e ciudă!!!), și poate că Alzeihmer-ul "nu se va da la tine."

Ferească Dumnezeu de astfel de boală, este teribilă. Cunosc multe persoane care suferă şi e cumplit.

PS. În cazul în care ţi-a plăcut/eşti de acord cu ceea ce ai citit, un like/share la pagina Facebook este echivalent cu Mulţumesc.

Post a Comment

4 Comments

  1. hiberneaza tu dar nu lasa creierul:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-am cum, nici să vreau! Fără el nu fac mare brânză. :D

      Delete
  2. Exista multe studii care fac legatura intre toxicitatea de aluminiu si alzheimer. O oala de aluminiu, lasa in mancare urme de aluminiu, iar in timp se acumuleaza in corpul uman, si foarte greu pot fi eliminat. Aluminiul odata trecut de bariera digestiva, se elimina din corp foarte greu, timpul de injumatatire e 7 ani!! Multe ceaune care sunt vandute ca fiind de fonta, daca sunt mai argintii, eu suspectez ca sunt de aluminiu. Exista paradoxal o legatura si cu diabetul, in sensul ca mamele care au concentratie mare de aluminiu in corp, au potrivit unui studiu, copii cu mai mari sanse sa aiba diabet de tip 1.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici nu-mi amintesc când am scris materialul acesta. Cum își mai schimbă omul opiniile...
      Da, am citit unele dintre aceste studii.
      Acum cred că este posibil ca aluminiul să aibă un cuvânt de zis în cazul Alzeihmer-ului. Însă, de ce unii nu sunt afectați?
      (Asta-i valabil în orice studiu).
      Cred că aici stă secretul acestei boli cumplite care răpește trecutul unui om.
      Mulțumesc frumos pentru comentariu.
      Sunt sigură că va fi de folos multora.
      Ps. În legătura cu fonta vopsită, mă tem că aveți dreptate. Am observat și eu asta.
      Să sperăm că vor descoperi un tratament eficace pentru Alzeihmer.

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>