Alcoolismul – boală?

Bănuiesc că acest articol va stârni o foarte mare vâlvătaie, controverse, polemici şi derivate, dar trebuie să-mi spun părerea. Din iubire şi durere!

Deseori aud oamenii afirmând că băutura/alcoolismul este o boală. Milioane de articole pe internet, cărţi cu duiumul, persoane de succes (sau nu) împărtășesc această credință.
Bărbați și femei deopotrivă se lasă pradă acestui viciu pe motiv că suferă, că nu trăiesc bine, că nu au avut noroc.
Dar eu nu pot să nu mă-ntreb:
--- „Dacă alcoolismul este o boală, atunci cancerul ce este?!”
Cunosc o groază de persoane care suferă de alcoolism, am locuit în mijlocul lor şi am văzut „cu ochii mei” efectele devastatoare ce are această „slăbiciune” asupra unei familii.
Când cineva începe să bea, este evident că are o problemă. Putini beau din plăcere. De obicei se susține că se bea ca să se uite de necazuri. Dar cine nu are necazuri? Ce ar însemna să ne apucăm toţi de băut non stop, cu scuza că suferim? Şi te întreb:
--- „Când te trezești din băutură, necazurile au dispărut?!” Ştim cu toţii răspunsul. Nu numai că nu au dispărut, dar au apărut şi altele... din cauză că persoana care bea nu numai că nu raționează „normal”, dar poate deveni şi violentă, agresivă. Acea persoană poate să lovească copiii, nevasta, animalele de companie şi tot ce-i iese în cale. Pentru că la beţie mulți sunt foarte „viteji”... Mda, aşa zic ei:
--- „Beau să-mi fac curaj.”
Chiar? Păi nu ar fi mai simplu să încerci „să muncești” cu creierul tău, să-l faci să înțeleagă că ai o problemă şi trebuie să o rezolvi pe cale naturală? Fără ajutoare din exterior cum ar fi alcoolul sau drogurile? Dar este foarte greu să iei o carte care să te ajute decât să bei un pahar/sticlă, nu?
Şi-atunci zi-mi, cum poate fi asta considerată o boală? Nu este cumva o alegere? Alegerea cea mai ușoară, cea mai egoistă, dar şi cea mai scumpă: ca preţ şi ca sentiment?
Cum poţi tu să mergi şi să bei tot ceea ce ai fără să te gândești o fracțiune de secundă că ai copiii care te așteaptă flămânzi acasă, nevasta care nu-şi permite o pereche de ciorapi, mama care nu are cu ce să-şi ia medicamentele?
Numai tu suferi?! Uită-te puţin în jur? Vezi doar fericire, pace şi bucurii? Copiii îţi surâd, nevasta te îmbrățișează, mama se uită cu mândrie la tine?!
Nu cred... uită-te şi observă disperarea/rușinea/umilința lor.. eşti capabil să vezi aceste trăiri în ochii familiei tale?! NU, pentru că durerea ta este singura care contează.
Pentru mine alcoolismul reprezintă cea mai profundă stare de egoism ce există pe acest pământ. Una dintre cele mai mari plăgi ale societății trecute şi prezente.
Mă uit în jur şi mi se rupe inima văzând copii umblând desculț, slabi ca şi cum nu ar fi văzut mâncare de luni de zile. Au ochii stinşi, sufletul gol, maturizați înainte de vreme, muncesc în locul tău ca nişte sclavi... Iar tu bei! Halal părinte!!!
E greu să te laşi de băutură, e greu să renunți la starea de euforie ce-ţi crează, dar ŞTIU că dacă iubeşti pe cineva mai mult decât pe tine însuţi, atunci VEI RENUNŢA!!! Numai dragostea poate să aibă acest efect. Goleşte-ţi inima de durerea ta... las-o să vadă pe cei din jur, dă-le voie copiilor să se uite cu respect şi nu cu frică/teroare şi ruşine la tine. Iubeşte-i pe acei care-ţi sunt aproape şi alcoolul nu va mai fi singurul lucru care contează.
Nu zice nimeni că e uşor, îmi dau seama că este extraordinar de greu, dar este O ALEGERE, nu o boală. În fiecare zi, de dimineață, tu ai ales deja dacă să bei sau nu, inconștient. În detrimentul tuturor celor din jurul tău. Pentru că sentimentele tale sunt singurele care contează.
TREZEŞTE-TE, nu eşti singur pe terra! Devino RESPONSABIL! 
Nu-ţi interzice nimeni să nu bei, dar fă-o cu cap. Nu-ţi distruge familia, nu-ţi distruge sănătatea. Spune STOP: vreau să fiu stăpân pe viaţa şi deciziile mele. Din iubire. E tot ce ai nevoie ca să te vindeci, dacă crezi că-i boală.

În cazul în care ţi-a plăcut ce ai citit (sau esti de acord) un like/share la pagina Facebook este echivalent cu Mulţumesc. 


Mult succes şi tărie de caracter!  

Post a Comment

3 Comments

  1. TREZESTE-TE,NU ESTI SINGUR PE TERRA,BOULE,AI DISTRUS SI VEI DISTRUGE VIETILE MULTORA.CUM POTI SA MERGI SI SA BEI TOT CEEA CE AI FARA SA TE GANDESTI O FRACTIUNE DE SECUNDA CA AI COPII ACASA CARE TE ASTEAPTA FLAMANZI,BOULE,NEVASTA CARE NUSI PERMITE O PERECHE DE CIORAPI SI MEDICAMENTE..ESTI UN NENOROCIT LUPT SA NU FIU CA TINE.CREZI KI MAI PASA DE TINE?NU...NU PT CA NU INCERCI MACAR SA SCHIMBI CV

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, așa aș fi vrut să scriu și eu. E foarte trist ceea ce se aleg unii să facă din viața lor și a altora...

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>