5 moduri în care să sărbătorim Ziua Planetei

Da, uite că a sosit şi ziua Planetei. Zi de care, mulţi nu ştiam. Sunt care nu ştim ce sărbătorim la Paşte şi Crăciun, închipuiește-ți că ştim că există o zi a Planetei.
Mda, sincer, NICI EU nu ştiam.
Pfffffffff. Câte lucruri nu ştim. Noroc cu internetul, cu motoarele de căutare, curiozitatea şi dorința de a şti/a învăţa.
Da, că eu, netul, nu-l folosesc pentru chat-at aiurea, jocuri şi filme porno (adică nu numai pentru astea. :D) dar pentru informații, muncă şi învățătura.

Ce putem face noi ca să salvăm planeta? Să-i prelungim viaţa? Să o îmbunăm ca să nu ne mai aducă inundații, cutremure, tsunami, uragane, grindină, ploi cu broaşte, etc.?
Păi, să ne trezim la realitate. Să devenim conștienți că excesele fac rău planetei, de consecință, nouă. Poate nu azi, nu mâine, dar poimâine sigur. Şi dacă nu plătim noi, personal (că nu vom trăi cât munţii) vor plăti descendenții noștri. Cum am scris de mai multe ori.
Haideţi să luăm în propriile mâini puterea de a ne schimba destinul ce singur ni-l creăm.
Şi uite că m-am gândit la 5 moduri simple, practice şi la îndemâna oricui de a sărbători:

1. Nu mergeți cu mașina astăzi (măcar), lăsați-o în garaj. Luați bicicleta în schimb, doar toți știm să mergem pe ea. Ne-au învățat de mici părintii responsabili. Nu?! Sau folosiţi transportul în comun. De ce nu, mergeţi pe jos. Face bine corpului, minţii şi psihicului. Vă menţineţi în formă şi faceţi şi economie la benzină.
Ştiu un tip care şi-a luat maşină ca să meargă la servici cu ea, deşi are mai puţin de 2 km până la birou. A fost foarte gras, a ţinut o cură strictă, a făcut sport şi acum prinde din nou proporţii pentru că s-a reîntors la rutina dinainte. Nu mai are timp de sală. Când i-am zis că ar putea merge pe jos la servici, prinzând două ciori cu un singur băţ, a sărit pe mine:
--- Am mers destul pe jos. Tocmai de aia mi-am luat maşină.
Şi vine acasă mâncând ce au făcut părinţii, trece la calculator jucând ore-n şir, apoi la urmărit 5-7 seriale. Însă nu are timp să piardă vremea mergând pe jos la servici. E pentru proşti mişcarea.
Nu faceţi ca el, pentru binele vostru în primul rând. Apoi al planetei. Respectându-ne, respectăm planeta şi o salvăm. Paşi mici.

Sursa imaginii: www.environmental-watch.com
2. Nu lăsaţi să curgă apa în neştire (la robinet sau la puţ). Nu e chestiune de bani, e chestiune de irosire. Alţii ar da orice să aibă 1 cană de apă pe zi.

3. Reciclaţi gunoiul umed. Adică mâncarea, plantele, cojile de fructe, zaţul de cafea (şi tot ce este biodegradabil). Acestea se transformă în îngrășământ natural. Dacă există în oraşul vostru un container specific, nu vă costă mult efort. Eu o fac la ţară, în curtea părinţilor.

4. Cumpăraţi-vă încărcătoare (pt telefon, pc, aparat fotografic), lămpi (şi tot ce vă trece prin minte) care folosesc energia solară (în mod gratuit).

5. Faceţi o plimbare în natură. Profitaţi de vremea frumoasă. De mâine revin ploile.
Atât. Nu mi se pare mult, nu mi se pare greu de realizat, şi nici nu costă nimic. Trebuie doar voinţă, unitate şi resposabilitate.

Să nu lăsăm altora grija aceasta. TOŢI putem şi AVEM DATORIA de a ajuta la salvarea pământului ce ne ţine-n viaţă.
Un pic de respect şi consideraţie. Aşa cum pretindem noi de la alţii.
Să învăţăm copii să nu rupă copacii, să nu distrugă iarba, să nu irosească apa, mâncarea, lucrurile, etc. Să-i învăţăm respectul şi responsabilitatea. 
Puterea stă în mâinile noastre! 
Numai de s-ar preda în şcoli aşa ceva, încă de la grădiniţă. 
Oameni buni, treziţi-vă, mai avem încă timp.

Sursa imaginii: http://ppt-bird.blogspot.ro

Daca ai apreciat alatura-te celor care ma sustin cu un Like (share, comment, etc.) la pagina Facebook.
Multumesc, om cu suflet!

Post a Comment

2 Comments

  1. fac economie la apa,la mancare,nu atat pentru a economisi cat pentru a contribui la binestarea planetei,fac recolta diferentiata,merg pe jos sau cu mijloacele de transport,cand distanta e mai mare de 2 km,reciclez dopuri de pluta ,de plastic,capsule de la cafea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da. eşti un om foarte responsabil. Măcar de-ar fi mai mulţi ca tine. Din nefericire, unii gândesc: "la ce bun? De ce să mă chinui, o viaţă am." Şi merg înainte aşa, în totală nerușinare.

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>