Obiceiuri de 9 Martie - Mucenicii

9 Martie - este sărbătoarea mucenicilor şi a bărbatului (zic unii). Corect.
Bănuiesc că puţine femei s-ar încumeta, ori ar fi capabile, să bea 40 (sau 44 depinde de tradiţia în care crezi) de pahare de vin sau rachiu.

Tradiţia creştină zice că au fost 40 de mucenici. Tradiţia geto-dacică a mai adăugat 4 (cred că au profitat pentru a bea 4 pahare în plus, că 40 nu erau de ajuns). Din 9 aprile până pe 23 Martie (când este sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe) sunt 44 de zile. Ok, habar nu am avut!

Deci, aceste pahare în onoarea celor 40 de mucenici care şi-au dat viaţa la Sevasta în numele iubirii pentru Cristos. (Nu vreau să scriu despre asta, sunt o groază de articole pe site-urile bisericeşti).

Evident, în această zi este dezlegare la băutură şi bărbaţii trebuie să dea dovadă de autocontrol luptând împotriva zeului Bachus.
Nu, serios, ce fel de autocontrol? Eu, după 1 pahar cred că-s deja cu roţile-n sus, vorbind brambura, râzând şi plângând în acelaşi timp.
Sincer, care naiba poate să bea 40 de pahare de vin (sau rachiu, că nu s-au decis cum e mai bine. Probabil fiecare se organizează după gusturi)? Pe bune! Nu mori? Intri în comă alcoolică, delirium tremens? 

Tradiţia mai spune că pescarii amatori (sau profesionişti) ar trebui să meargă la pescuit în această zi şi să înghită/mănânce un peşte crud pentru a avea noroc tot anul la prins peşti.
Te sfidez să faci asta! Sunt sigură că este o senzaţie super cool.

Cei care se stropesc cu vinul din cele 40 de pahare (simbolizează sângele vărsat de martiri) vor avea putere de muncă peste an (tot la bărbaţi se referă, că femeile nu muncesc pe lumea asta). Sau vinul se tranformă în sânge, se credea odată. Deci este dezlegare numai la vin roşu. Prin logică. Nu ştiu, zic.

Nu cumva să sugeţi paharele, sau să le întoarceţi cu fundul în sus,  în timp ce voi staţi cu faţa în sus, şi gura deschisă sub pahar: stropiţi copacii şi viile cu picăturile rămase din cele 40 de pahare, ca să aveţi recoltă bogată. Să nu care cumva să stropiţi pământurile (din greşeală) că de ceapă, porumb şi barabule nu aveţi nevoie!

Dar este şi ceva legat de femei în această mare zi: În timp ce bărbaţii se ocupă de autocontrol, bând cele 40 de pahare, femeile trebuiesc să facă 40 de pâinici dulci (din aluat de cozonaci prin Moldova. Hmm. dar nu suntem în post?) în formă de 8 (formă antropomorfă), numite mucenici, sfinţişori, sfinţi, brădoşi (depinde de zonă). Şi aici mi se pare corect.
Acum înţeleg de ce atunci când femeile fac la cuptor tot felul de bunătăţi, bărbaţii se fac praştie.
Mi-au trebuit 38 de ani să descopăr adevărul despre acest „obicei” tipic bărbătesc. Mda.
  • Nu uitaţi să daţi foc la gunoaie, dar numai cu foc adus din casă. Să nu vă pună păcatul să folosiţi o brichetă. Munciţi degeaba. Căldura din casă nu va mai veni afară şi va fi frig tot anul. WTF? Nu faceţi prostii ca să-mi tremure mie chiloţii tot anul. Mare atenţie la detalii.
  • Nu uitaţi să bateţi pământul cu bâte ca să iasă căldura şi să intre frigul/gerul. Şi să rostiţi fel de fel de descântece, care mai de care mai deocheate.
  • Şi nu uitaţi să fiţi fericiţi, senini şi bucuroşi, să nu vă certaţi cu nimeni în această zi! În caz contrar vă va merge rău tot anul, vă veţi certa în fiecare zi adică. Nu, cică vă veţi fi aspru pedepsiţi.
Nu ştiu unde am citit că această zi trebuie sărbătorită de toti cei care nu poartă nume de sfinţi.
Până acum vreo câţiva ani, nu cred că s-ar fi găsit 40 de persoane în ţara asta care să nu poarte nume de sfinţi, acum... e contrariul. :D

Să ne rugăm să nu plouă pe 9 Martie, altfel va ploua şi de Paşti.

Ps. Rog pe acei bărbaţi care vor reuşi să bea 40 (sau 44) de pahare să mă anunţe cum s-au simţit, dacă se mai trezesc vreodată. Mulţumesc. 

Post a Comment

4 Comments

  1. gustosi muceniciii,buni di tat,care e nebunul care poate bea 40-44 pahare,articolul este foarte nostim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crezi sau nu, anul ăsta a fost primul în care am mâncat mucenici. Când eram mici nu era obiceiul ăsta. Am întrebat-o pe mama şi a zis că nici bunicile nu au făcut. Este o tradiţie de prin alte zone (limitrofe) cred. Tradiție promovată de mass-media. Şi uite şi un lucru bun ce se vede în Tv.

      Delete
  2. si Cris ai baut 44 de pahare:D?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Păi, eu sunt barbat, bre?! Numai ei aveau dreptul.

      Delete

Într-o lume plină de critici și negativitate, schimbăm perspectiva: să împărțim iubire. 🌟
PS 1 Dacă nu vrei să comentezi ca Anonim, penultimul rând din "Comentaţi ca Comment as/Name/URL:" dă posibilitatea de a-ţi scrie numele (cu sau FĂRĂ adresă URL).
PS 2 Dacă nu răspund repede este pentru că nu am acces la internet. Mai merg în pădure uneori.:D Mulţumesc.

>