Mica Unire - 24 ianuarie


Unirea principatelor Române.

Nu este o lecţie de istorie (nu sunt persoana cea mai potrivită), dar un îndemn la a conştientiza  că suntem români şi trebuie să ne cunoaştem rădăcinile!
Azi dimineaţă am sunat-o pe mama. (Menţionez că are 77 de ani)
Era foarte revoltată pentru că tinerii nu ştiu ce se sărbătoreşte pe 24 ianuarie.
Am decis să amintesc, cu voia voastră, că istoria unei ţări este extrem de importantă.
Sunt sinceră şi zic că habar n-am avut că ieri a fost în 24, dar asta pentru că am uitat să verific calendarul (și n-am televizor, nici radio nu ascult). Că în această zi se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române, ştiam. Nu chiar cu lux de amănunte (le-am uitat), dar ştiam cine, cum şi când.
Nu este facultativ să ştim istoria poporului din care facem parte. Şi, vă rog, nu veniţi cu expresii:
--- „la ce-mi serveşte, nu mă interesează, cui îi pasă, etc. etc.?!".
Ne-am născut în România = suntem români, vrem nu vrem. Nu eşti mândru că eşti român?! Ar trebui!
Nu, întotdeauna avem cu ce ne mândrim, e adevărat, dar sunt destule motive pentru care să o facem. Cum este Aurel Vlaicu sau Traian Vuia sau Henri Coandă, Nicolae Paulescu, Petrache Poenaru etc.etc.etc.

Nu este admisibil să nu avem măcar o idee de anumite lucruri!!!
Dintre aceste „anumite” lucruri face parte şi unirea. În acest caz: Unirea mică; mai precis Unirea Tării Româneşti cu Moldova. (Unirea principatelor române).

A avut loc la mijlocul secolului XIX şi unul dintre protagoniştii acestei acţiuni a fost Alexandru Ioan Cuza. Ales ca Domn al Moldovei la 5 ianuarie şi apoi, printr-o şedinţă secretă, deputatul Vasile Boerescu l-a propus ca Domn al Ţării Româneşti pe 24 ianuarie 1859.
A fost un proces lung, durat mai mulţi ani. Adică nu s-a înfăptuit dintr-o dată în ziua de 24 ianuarie 1859, concomitent cu alegerea lui Cuza. Nu, procesul începuse în 1848 şi a avut parte de multe beţe în roate. Până şi marile ţări din Europa au fost împotrivă.

Paranteză: Părerea mea este că este mai uşor să profiţi de o ţară foarte mică decât de una mai mare. Mă opresc aici altfel risc să fiu acuzată de cine ştie ce trădare!

Aşa cum a spus mama, se învaţă la şcoală, români! Îmi amintesc până şi fotografia lui Alexandru Ioan Cuza care era în cartea de istorie.

Pentru mai multe informaţii vizitează Wikipedia.

Post a Comment

0 Comments

>